Thuisblijven en toch naar buiten

In deze rare tijd zijn we bevoorrecht met een tuin. Want hoe fijn is het zonder contact met anderen te maken toch vrijuit naar buiten te kunnen.
Iedereen is aan huis gekluisterd en zit geplakt aan het beeldscherm, kinderen zwoegen hele dagen op het internet met schoolwerk, eetafspraken gaan online achter je eigen bord. Het is na zo’n dag heerlijk om lekker vrij je tuin in te kunnen lopen.
In de tuin proef je de frisheid van de ochtend met koffie in de zon. De vogels voelen als collega’s en je geniet van de blaadjes en bloemen die ontluiken. Het is juist in deze roerige tijd lekker om een tuin te hebben en ondanks alles deze geluksmomenten te beleven.

Wij gaan gewoon doorrrr……….

Voor hoveniers is thuiswerken geen optie. Wij kunnen gewoon door met ons werk in de tuin waar genoeg ruimte is om met de juiste afstand van elkaar te werken. We houden de 1.5 meter met gemak aan,  ook wanneer we met u het rondje lopen. En de koffie en de lunch doen we buiten (of in de auto); we komen niet binnen.  Gelukkig voor ons en voor u kunnen we de tuin weer klaar maken voor een mooie lange zomer tuinplezier. Want misschien brengen we ook nog een deel van de vakantie door in onze tuin.

En wat misschien wel geldt voor dit jaar: De tuin, uw vakantieoord dichtbij!

De eerste tuinklussen zijn er al..

Er is al veel te doen in de tuin want de natuur had er dit jaar vroeg zin in. Door de zachte winter lopen de planten nog steeds wat voor ten opzichte van andere jaren, hoewel de maand februari een lichte rem op de groei gaf. Maar er is al werk aan de winkel.  De borders kunnen uit hun wintertooi worden gehaald, de vaste planten kunnen worden afgeknipt en de heersers kunnen worden gesnoeid. Het gras kan ook al gemaaid worden. Vergeet niet na de eerste keer maaien het oude wintergras weg te harken. U haalt hiermee meteen de laatste bladresten en wintertroepjes eruit.

Scheuren, splitsen en verplanten

Het is nu het perfecte moment om de vaste planten hier en daar eens te scheuren, te splitsen en de jonge delen weer uit te planten.  Ook de woekeraars kunnen weer terug worden gebracht naar hun oorspronkelijke plekje zodat andere planten de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Kijk voor de herinnering nog eens op wat tuinfoto’s van vorig jaar! Misschien zie je dan die foutjes die er hier en daar zijn ingeslopen en kan je zien of de hoogte opbouw nog klopt. De planten zijn nu nog goed verplaatsbaar; dus niet twijfelen maar  ‘de schop erbij’ en verplanten!

Een mooi strak gazon

Het gras groeit al bij een temperatuur boven de 11 graden en de ene dag groeit het harder dan de andere dag. Met de huidige temperatuur is wekelijks maaien nog niet echt nodig. Eens in de 1,5 week is vaak genoeg.
Maai in deze tijd vooral niet te laag maar geef het de kans om te groeien. Laat het lekker van onder uit aangroeien zodat ook de gaten weer dichtgroeien. Steek ook de wilde stukken gras er uit want nu groeit het nog lekker dicht. Strooi er eventueel een handje graszaad bij.
Wordt het warmer dan geeft beluchten en verticuteren het gras ook altijd een flinke boost, maar dan moet het wel eerst goed aan de groei zijn. En natuurlijk kunt u het gazon bemesten met onze speciale tophoveniers meststof. Met al deze tips wordt het weer een prachtig egale, frisgroene grasmat. Vraag er naar!

Onderhoud en voeding

Staan de planten nog  wel op de goede plek? Worden ze niet te groot? Komt de vorm nog wel mooi uit? Groeien ze niet teveel in elkaar waardoor het een ‘groene brei’ wordt? Allemaal vragen die je nu kunt aanpakken door te snoeien, afsteken of te verplanten. En als de hortensia’s het té veel naar hun zin hebben (heel hard groeien maar minder bloeien), schroom dan niet een deel van de wortels  af te steken.  De groei gaat er dan wat uit, maar de bloeit wordt beter. En de rozen…. pak ze lekker aan met snoeien en bemesten, want daar zijn ze dol op.

Vertroetel ook de tuin met de juiste voeding net als u vroeger thuis werd vertroeteld met een goed ontbijt en stevige maaltijd. Wij hebben de auto vol staan met de verschillende meststoffen zodat iedere plant het beste krijgt en u een zomer lang tuinplezier.

Onze inspirerende bijeenkomst is verplaatst

Onze bijeenkomst aan het begin van de lente (21 maart) is verschoven naar het begin van de zomer. Als het verantwoord is ontvangen wij u graag op zaterdagmiddag 20 juni voor onze inspirerende bijeenkomst. Het programma is gelijk aan 21 maart en per 1 juli dragen Jan en Robert Kees ook echt de scepter definitief over aan Gerben. We heten u dus op 20 juni van harte welkom van 14.30 uur tot 17.30 uur om een workshop te volgen en met ons het glas te heffen in onze zomerse tuin aan het Reijerskoop 78 te Boskoop.

U ontvangt hierover nog nader bericht!