Slippers of laarzen?

Het is constant in de media; de klimaatsverandering. En we merken het ook in onze eigen tuin. Soms is het heel erg droog, zeker in het voorjaar, en soms valt er weer heel veel regen in korte tijd en kunnen we deze hoeveelheid ook niet aan.
Vervelend, maar we hebben er mee te maken en we moeten ons aanpassen.
In deze nieuwsbrief een aantal maatregelen die eenvoudig in uw eigen tuin te nemen zijn. Heeft u hierbij advies nodig, schroom dan niet maar stuur ons een email.

Groen is koel

U ervaart zelf hoe warm de terrastegels in de zomer zijn en hoe lekker fris het gras is. Ook bomen in de tuin doen veel aan koelte. Het is veel lekkerder toeven onder een boom met zijn ‘verdamping’ dan onder een parasol.
Wist u dat eigenlijk 1 boom gelijk staat aan de verkoeling door 10 airco’s?
Kortom, maak de terrassen niet te groot, plant bomen en houdt ook de tuinpaden zo ‘open’ mogelijk (door bijvoorbeeld grind te gebruiken ipv tegels).
Én…. veel beplanting en gras houdt het hoofd koel.

Te nat; zorg voor waterbuffers

Die extreme hoosbuien geven een enorme hoeveelheid water in een heel korte tijd. De tuin staat even blank en daarna vloeit het allemaal weg zonder dat we er iets aan hebben. Erger nog, soms loopt het overtollige water in het souterrain of in de schuur.
Infiltratieboxen bieden een mooie oplossing om het water te (her)gebruiken. Deze kunnen grote hoeveelheden water tijdelijk opslaan dat daarna weer gebruikt kan worden voor bewatering van de potten of het kan weglopen naar de ondergrond (dus niet het riool in). De boxen zijn gemakkelijk in te graven onder een terras. U hoeft de tuin hiervoor niet op de schop te nemen.
Meer weten…….? We denken graag mee.

Te droog; zorg voor een goed sproeisysteem

Om de droogte in de tuin te beperken is een eenvoudig sproeisysteem een gemakkelijke oplossing. Er zijn verschillende manieren; sproeisysteem met of zonder computer en aangesloten op de buitenkraan of duurzaam sproeien met water uit de sloot opgehaald met een pomp. Andere mogelijkheid om water te krijgen is een bron aanboren waarbij het water uit de ondergrond wordt opgepompt. Dit een duurzame maar ook dure oplossing. De twee sproeisystemen kunnen wij verzorgen, maar wilt u gaan voor een bron dan zijn er gespecialiseerde bedrijven. Wij denken en adviseren graag hierin mee.
En voor het water geven van uw potten werkt de ouderwetse regenton bij de regenpijp natuurlijk ook prima.

Al is het dak nog zo klein……

Ook uw schuurdakje is voor het veranderende klimaat multifunctioneel te maken. Met de juiste groene bedekking gebruiken we het dak als waterbuffer, als fijnstofopvanger en als ideale plek voor vlinders en insecten. Wat is er mooier dan bovenop Sedum of ander speciaal voor daken geteelde bloeiende planten te kijken. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor groene wanden ofwel die blinde muur van de buren. Mooie functionele beplanting waar iedereen veel plezier aan beleeft.
Tip: Wel even checken of de constructie van het dak en muren geschikt zijn.

Buxus of eens iets anders?

De Buxusmot heeft het vooralsnog gewonnen van zijn natuurlijke vijanden; de vogels.
Het is jammer, maar uw met zorg onderhouden hagen , blokken en bollen zullen hierdoor in hun schoonheid ten onder gaan en dus vervangen moeten worden.
Maar maak van de nood een deugd en plant iets nieuws terug.
Dat kan in iets vergelijkbaars (Lonicera nitida of Ilex ….), maar misschien is het wel leuk om een dergelijke plek in zijn geheel te veranderen?
Vraag ons om plantadvies.

Een eigen paradijs voor insecten en vlinders

Zij houden er van. Vlinders van de Buddleja ofwel de Vlinderstruik en insecten genieten van blauwe regen, bloesem van de fruitbomen en veel soorten vaste planten en heesters.
Leuk om bij de keuze van de tuinbeplanting hier rekening mee te houden.

U de bloemen en de natuur de inhoud!

Hagen in lagen

Rond de langste dag (21 juni) is de eerste groeispurt van planten beëindigd. Dat is dan ook een mooi moment om de hagen aan te pakken en ze netjes te maken tot de nazomer. Hoe pakt u dit aan? Snoei de zijkanten taps toelopend zodat overal evenveel licht en water komt en pak ook de hoogte lekker aan. En misschien is het leuk wat verschil in hoogte aan te brengen? Laat bijvoorbeeld het 1e deel vd haag met de buren hoog, het tweede deel net wat lager, of maak een venster in de haag voor een origineel doorkijkje. Let hierbij wel op de privacy.
Tip; een haag is een rij heesters of coniferen die allemaal voeding willen hebben, dus goed bemesten is belangrijk.