Hittegolf of herfst?

Het kan niemand zijn ontgaan; het was warm vorige maand! Maar liefst 35 graden, meer dan een week lang. Wat is het dan fijn om plekjes met bomen in de tuin te hebben die schaduw geven. Toch lijken de bomen en planten ook te reageren op die enorme hitte. Bladeren worden bruin of zelfs vroegtijdige bladval. Dan lijkt het wel de start van de herfst! Normaal gesproken laten de meeste bomen pas vanaf eind oktober hun blad vallen. Het is dus opmerkelijk dat dit nu al gebeurt. Wat doet die hitte eigenlijk met onze bomen? Er is sprake van een zelfverdedigingsmechanisme van de boom als reactie op de hittegolf.  Bomen en planten verdampen doorgaans veel water via hun blad.  Echter, omdat de boom in tijden van uitzonderlijke warmte het vocht hard nodig heeft, wordt de vochttoevoer naar de bladeren verminderd.  De bladeren verkleuren hierdoor en laten vervolgens los. Op deze manier overleeft de boom de hitte. Moeder natuur regelt het wel!

Teamuitje bij Groengroep

Eind juli was het tijd voor het jaarlijkse teamuitje. Er is die dag veel gerend, gezweet en op elkaar geschoten. Geschoten? Ja, u leest het goed. We zijn namelijk wezen paintballen. Gehuld in camouflagepakken, en twee man in een kip-, of konijnentenue, gingen we het bos in. Het was een prachtige dag en de sfeer zat er goed in. Zelfs achteraf, na het bestuderen van alle opgelopen blauwe plekken, werd er met elkaar nog hartelijk gelachen en nagepraat. Eenmaal terug op het Reijerskoop in Boskoop stonden de ovens van de ambachtelijke pizzabakkers al klaar om voor overheerlijke pizza’s te zorgen. Met een grote glimlach kijken wij terug op een geslaagde dag.

Egeltjes in de tuin

In de maanden juli tot en met september vindt de jaarlijkse geboortepiek van veel egeltjes plaats. Deze jonge diertjes nestelen zich in een verzameling van mos, gras en bladeren. Het voedsel (slakken, wormen, rupsen, en zelfs een zieke muis of kikkers en padden) verzamelen ze in de donkere uurtjes. De egel is namelijk een echt schemer- en nachtdier. ’s Nachts zijn ze dan ook ongetwijfeld op uw gazon naar voedsel aan het zoeken. Mocht u gebruik maken van een robotmaaier, dan raden we u aan gedurende deze periode de maaier enkel overdag te laten maaien. Overdag slaapt de egel goed verstopt onder een bramenstruik, bos bladeren of takkenbos en kunt u veilig uw gazon maaien

Na zonneschijn… komt (extreme) regenval!

We worden allemaal geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. De warme dagen lijken steeds warmer te worden en de buien die erop volgen steeds heviger. Ondanks dat we het water na zo’n bui door de tuin zien stromen, horen en lezen we nog altijd berichten dat de droogte niet voorbij is en dat we zuinig moeten zijn met het drinkwater. Hoe kan dat? Door de warmte en droogte raakt de grond uitgedroogd en kan het water niet goed infiltreren.
Wat kunnen we doen? Er zijn tegenwoordig prachtige methoden om water op te vangen in de tuin zonder dat u er zelf hinder van ondervindt. Denk maar eens aan een vijver, regenton, infiltratie in de bodem of minder bestrating. Zomaar een paar voorbeelden die uw tuin kunnen beschermen tegen deze extreme buien.  Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op

Tophoveniers op onze bussen

Mogelijk is het u al eens opgevallen. Sinds enkele maanden dragen onze bussen een extra logo. Het betreft het logo van de Tophoveniers. U vindt het logo vlak onder de spiegel van de bus. Groengroep was een van de oprichters van deze groep hoveniers die staan voor vakmanschap en exclusiviteit. Inmiddels bestaat de club Tophoveniers uit 10 prachtige hoveniersbedrijven, verspreid door Nederland en België. Nu dus allen te herkennen aan een uniek gezamenlijk Tophoveniers-logo.

Er even tussen uit? Dan zijn er de plukdagen!

September en oktober zijn de maanden dat de appels en peren weer geplukt kunnen worden. Diverse boomgaarden spelen hierop in door plukdagen aan te bieden. Een leuk uitje met het gezin of met de kleinkinderen. Omdat het buiten is, zijn er veelal minimale beperkingen.
Weet u eigenlijk wanneer uw vruchtboom gesnoeid moet worden? Dit verschilt echt per soort of ras. Het is nu bijvoorbeeld de tijd om pruimen, kersenbomen of de walnoot te snoeien. Ook de heerlijke druivenranken langs de pergola of het huis moet er nu aan geloven. Onze hoveniers adviseren en helpen graag een handje mee als het gaat om de snoei of aanschaf van heerlijk fruit. Laat het ons weten als u onze hulp nodig hebt.

Afscheid Jan en Robert Kees

Na een fijne overdrachtsperiode en samenwerking van 2 jaar, hebben Jan en Robert Kees per 1 juli het stokje definitief overgedragen aan Gerben. Een groots afscheid kon helaas niet plaatsvinden, maar een ‘intiem’ afscheid gelukkig wel. Door het personeel was een ware ‘groengroep-quiz’ georganiseerd. Veel herinneringen werden tijdens deze quiz over Groengroep opgehaald. Het zonnetje deed goed zijn best tijdens een heerlijke BBQ. Jan en Robert Kees kregen een mooi kunstwerk als aandenken van het personeel voor bijna 40 jaar Groengroep.  

Tevens is er op 1 juli, na de officiële en definitieve overdracht, nog een klein feestje gevierd. Onder het genot van een heerlijke lunch in het bijzijn van Jan, Robert Kees, Gerben en hun partners Barry, Toita en Lisette, zijn fijne herinneringen opgehaald en mooie woorden en wensen over en weer naar elkaar uitgesproken. Allen kijken met een tevreden blik terug op de samenwerking en met een nieuwsgierige blik naar de toekomst.