De nachten zijn weer vochtig, het fruit is gerijpt en laat zich vallen, de mooi vol gegroeide border vertoont hier en daar een gat, planten hangen wat over de rand, strookjes gras zouden eigenlijk even bijgeknipt moeten worden. Maar wat is de nazomer toch een heerlijke tijd!

De tuin in het najaar

In het najaar is het niet echt nóódzakelijk iets te doen voor de tuinplanten. Maar met een kleine opknapbeurt komt de tuin wel zoveel meer tot zijn recht.
Dus; de hagen weer even strak scheren, het gras een laatste oppepper geven met bemesting om de kalere plekken dicht te laten groeien, hier en daar de ‘lelijk’ uitgebloeide planten wat terug knippen, vormbomen opschonen voor het zichtbaar maken van de mooie sierappeltjes, de lavendel knippen zodat hij straks niet gaat smuchten en het onkruid uiteraard wieden want dat groeit zeker nog tot december door.

En…. vergeet het bemesten van de planten niet. Dit is juist nu zo belangrijk voor een betere structuur van de planten. De stoffen worden met de iets hogere temperaturen nu nog goed opgenomen, daarmee harden de planten beter af en blijven ze goed op kleur.

Help de tuin de winter door

De taxuskever verovert steeds meer terrein. U ziet het beestje vaak in planten zoals Viburnum en Hedera die lelijk aangevreten randen van de bladeren krijgen. Chemisch bestrijden doen we niet, want een biologische aanpak door bestrijding met aaltjes werkt prima. Zij eten namelijk de larven op en daarmee voorkom je verdere gezinsuitbreiding.
Ook zien we op steeds meer plekken engerlingen en emelten in het gras. Deze knagen de wortels af en kunnen uw gazon aardig te pakken nemen. Bestrijden is zeer aan te bevelen, ze vermenigvuldigen zich snel!

Wilt u meer weten over onze biologische aanpak van gewasbescherming? Stuur ons een mail en wij geven u advies op maat.

Maak nu een tuinplan voor komend jaar

Kijk om u heen en zie hoe práchtig de tuin erbij staat. Maar stiekem ziet u vast hier en daar wel wat missertjes, planten net iets te hoog of te laag of net niet de juiste kleurcombinatie, misschien zijn ze toch niet goed aangeslagen of een beetje ziek/zwak en misselijk. Het hoort er allemaal bij.
Het is nu wel het moment om al deze punten op te schrijven en met ons te overleggen hoe we het gaan aanpakken. Misschien wat planten verschuiven of net even iets anders erbij planten en het staat er weer prachtig bij!

Tip; Heeft u de Gaura die bijna de hele zomer doorbloeit al in uw tuin? Of een Geranium Rosanne voor kleur in de wat moeilijkere hoekjes? Gebruik onze vakkennis, wij zijn er voor u!

Bloembollen 2 punt 0!

De Keukenhof met zijn vakken met bollen is in het voorjaar prachtig, maar die strakke stijl willen we vaak niet in onze eigen tuin. Daar mag het wat meer verwilderen en niet te stijf. Maar we willen wél kleur. Zeker in het vroege voorjaar als er nog maar zo weinig bloeit. Nu zijn er heel veel verwilderingsbollen. Niet alleen in de anemoontjes en sneeuwklokjes, maar ook in vele andere bolsoorten, zoals tulpen in alle kleuren en uien (allium) met hun paarsvormige bollen.
Plant de bollen nu. Het is leuk om een plan te bedenken, de bollen te planten en het geeft straks een heerlijk voorjaarsgevoel.

Wist u dat sommige bollen ook de processierupsen aanpakken? Wilt u meer hierover weten, stuur ons een mail.

Klimaatverandering biedt ook nieuwe mogelijkheden

Warmere zomers, minder koude winters. Het is zoals het is, we kunnen er niet meer omheen. Maar het geeft ook veel mogelijkheden voor nieuwe en andere aanplant in de tuin. Prachtige planten die voorheen een Elfstedentochttemperatuur niet overleefden durven we nu steeds vaker wel aan te planten. Ook de warmte in de zomer biedt mogelijkheden in nieuwe soorten én in waterbehoefte. Deels zullen we ons moeten aanpassen met wat meer droogte minnende planten, maar hier is een goed beregeningssysteem een mooi hulpmiddel.
Valt er teveel water en kan het niet goed worden afgevoerd dan hebben we ook hier een oplossing voor. Wij hebben speciale cassettes die we in kunnen graven om als tijdelijke opslag van het water te dienen. Wilt u meer weten over waterbuffers of beregening laat het ons dan weten via de mail. We denken met u mee.

Groengroep ook toekomst-klaar!

Vorig jaar hebben wij, Robert Kees (links) en Jan (rechts), Gerben van Dolder (midden) als nieuwe partner en opvolger in ons bedrijf aan u voorgesteld. Gerben heeft inmiddels ruim een jaar meegedraaid en waarschijnlijk heeft u hem al aan de telefoon gehad, is hij bij u geweest of bent u zijn naam in het mailverkeer tegengekomen. Met Gerben hebben we een juiste keuze gemaakt. Hij is een goede vakman, een prettig persoon om mee te werken en een goede ondernemer.

Het komende jaar zetten wij samen met Gerben de laatste puntjes op de i. Met onze 40 jaar ervaring leren wij hem nog de extra kneepjes van het vak en onze Groengroep manier van werken. Het wordt voor ons alle drie een spannende, een boeiende maar ook leuke tijd. En zoals het hoort met nieuwe en jonge mensen; er gaan dingen veranderen. Veel werkzaamheden binnen ons bedrijf worden gedigitaliseerd maar het persoonlijk contact blijft heel belangrijk. Het invullen van uw tuinwensen en onze vakkundige aanpak die wijzigen niet. Dat maakt ons vak zo mooi en ons bedrijf zo uniek.