Warm én droog….

De afgelopen winter leek geruisloos over te gaan in het voorjaar….. Maar niets is minder waar. In april werd het plotseling winter met vorst en sneeuw en dat terwijl de planten al aan het uitlopen waren. En daarna kregen we een hele mooie zomer, maar ook een hele droge periode van bijna vijf maanden. Een ware beproeving voor de planten en bomen in de tuin.
Goed water geven is in deze periode een must, maar hiermee doen we nog niet voldoende. We kunnen de natuur niet helemaal nabootsen, maar wel helpen.
Dus: maai nog steeds hoog (betere bescherming van de wortelhals), blijf echte waterliefhebbers bijtanken, en koester de planten!

Bij twijfel, niet knippen!

Op veel plekken in de tuin zijn planten en bomen verdroogd.
Je hebt de neiging ze af te knippen, terug te snoeien. Maar wanneer er nog leven in zit, laat ze dan staan. Knip je ze dan toch af dan stopt de sapstroom en gaat het leven eruit. Van de winter, als de planten in rust zijn, kunnen ze wel gesnoeid en bijgewerkt worden, zodat ze met de regen zelf kunnen proberen te overleven.
Duimen maar …!

Aandacht voor de bestrating

Door de droogte klinkt veel grond in en vooral de meer turfachtige grond heeft hier veel last van. Hierdoor verzakken nu veel tuinen, wordt het gras hobbelig en komen bomen en struiken te hoog te staan.
Ook onder bestrating klinkt de grond in waardoor het zandbed hier en daar weg kan stromen. Helaas is hier weinig aan te doen. De natuur zal de waterhuishouding weer zelf op pijl moeten brengen. Maar daarna moeten verzakte paden en terrassen weer hersteld worden en recht worden gelegd. Wij kunnen u hier uiteraard mee helpen.

Niet bij de pakken neer zitten….

Natuurlijk is jammer dat vanwege de droogte uw tuinbeplanting deze zomer minder mooi is geworden dan verwacht. Maar hier zit ook een positieve kant aan. Het geeft aanleiding om de tuin eens onder de loep te nemen, te veranderen en aan te passen. Grijp deze kans aan om die border, dat pad, die plantstrook eens een andere uitstraling te geven. Pas uw tuin aan aan uw huidige leven. Ook hierin is misschien veel veranderd. We denken graag met u mee, het is ons vak en we kijken graag over uw schouder mee!

Niet te veel en niet te weinig

De tuin besproeien in de zomer hoort er gewoon bij, maar er zijn wel veel mogelijkheden om dit op een eenvoudige manier te doen. Dit kan makkelijker met slangen in de grond en sproeikoppen of aftappunten op maaiveld. Geen gesleep en vieze handen, maar gemak. Deze systemen kunnen worden aangesloten op water uit de sloot, maar ook zijn er heel goede en gemakkelijke systemen op uw buitenkraan te maken. Teveel sproeien is niet goed (daarmee spoelt onnodig veel bemesting weg), maar in tijde van schaarste wel een must. Hoe dit bij u het beste kan? Wij hebben de kennis in huis en denken graag met u mee.

Geef de tuin een boost

De tuin heeft veel te verduren gehad en ziet er misschien niet al te florrissant uit. U wilt de komende maanden ook niet tegen een ‘troosteloze’ tuin aan kijken. Dus ‘pak de draad weer op’ en maak de tuin weer toonbaar. We helpen graag en kunnen dan meteen de tuin weer een ‘boost’ geven met de juiste bemesting, een steuntje in de rug om de tuin na deze periode weer vitaal te maken.