Komt Koning Winter nog langs?

Dan even genieten van de wintertuin en daarna weer lekker aan de slag.

Klimaatverandering……. ook merkbaar in de tuin 

De kranten staan er vol van en de gevolgen zijn dichterbij dan we denken. Soms zijn die gevolgen erg benauwend maar de extra bloei en groei die het geeft in de tuin is zo gek nog niet! Heesters staan nog in blad, Fuchsia’s en Salvia’s hebben nog steeds bloem en de violen in de potten bloeien gewoon door. Ook het gras vertoont nog een frisse groene kleur en op de dagen dat het boven de 11 graden is,  komt de groei zelfs al op gang. We weten nog niet wat komen gaat. Wellicht is februari straks ‘gewoon winter’ en ook kan maart zijn staart nog roeren. Schroom niet de mooie dagen te benutten voor het eerste opruimwerk, wij zijn er al mee begonnen.

Beestjes..

Door de hogere temperaturen blijft ook het dierlijke natuurleven doorgaan. We hoorden van een ‘huisbuizerd’ die normaal in deze tijd veel moeite moet doen om zijn dagelijkse portie eten te vinden en nu geniet van een grote populatie veldmuizen. Maar ook het  ‘ongedierte’ in de planten overleeft in deze winter en dat vinden we minder fijn. Dus let in het voorjaar extra goed op nestjes en beestjes want tijdige bestrijding  zal noodzakelijk zijn. Veel kunt u zelf al gemakkelijk doen met de tuinslang: De harde waterstraal zullen beestjes en nestjes in dit kwetsbare stadium niet overleven. En verder biologisch aan de gang want er zijn hiervoor gelukkig steeds meer mogelijkheden. Vraag ons advies

Ook de tuin lust wat lekkers

Door de natte winter spoelt de grond flink uit en is tijdige bemesting extra belangrijk om de tuin in goede conditie te houden. De hagen, de bomen en zeker ook de borders en het gras hebben een goede samengestelde bemesting nodig om weer  op kracht te komen voor een nieuw groeiseizoen. Organisch uiteraard en goed afgestemd op de verschillende plant- en grondsoorten. Wij hebben hiervoor de speciaal voor ons samengestelde Tophoveniers meststoffen. Hiermee krijgt de beplanting wat het echt nodig heeft en we denken aan het milieu en de natuur.

Licht en lucht in uw tuin

We verblijven steeds meer in de tuin. Bij slechter weer zitten we onder de veranda of houden we het wat langer uit onder de tuinparasol met een heerlijk uitzicht. Dit uitzicht en de kijk-lijnen in de tuin zijn daarom belangrijk. Zij geven de tuin ruimte en houden de tuin spannend. Kijk er eens kritisch naar want  ondanks het goede onderhoud groeien planten ieder jaar toch een beetje verder en ongemerkt groeien kijk-lijnen dicht. Het is nu de beste periode om dit aan te pakken, struiken te verplanten, borders op te schonen en de ‘overheersers’ terug te dringen. Maak hiervoor gebruik van ons advies en onze frisse blik.  mail. 

De schaar er in!

Het is nu de tijd om het snoeiwerk uit te voeren, knotbomen te knotten, heesters te verjongen, hagen eens flink aan te pakken en de bomen te corrigeren. Bekijk de tuinfoto’s van afgelopen zomer nog eens kritisch. Nu lijkt het misschien mee te vallen omdat alles kaal is maar straks zit alles weer vol in blad! En dat kan een heel vol gevoel geven. Dus gewoon… de schaar er in! Wij doen dit met zorg voor u, laat het ons weten. 

Save the date!

In het teken van ‘een nieuwe lente, een nieuw begin’ organiseren wij zaterdag 21 maart een middag met sprekers rondom het thema duurzaamheid.  Van insectenhotels tot biologische bestrijding, van voedselbos tot kleine verantwoorde moes-mogelijkheden: diverse sprekers geven u tips en tops over allerlei onderwerpen.
Deze middag ook aandacht voor de doorstart voor Gerben (links) als opvolger in het bedrijf en een klein beetje als afscheid van Robert Kees (midden) en Jan (rechts), die per 1 juli afscheid nemen van de Groengroep.
Binnenkort ontvangt u nog een officiële uitnodiging, maar zet 21 maart alvast in uw agenda. Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs.